9 Şubat 2012 Perşembe

Eric Cantona'yı Ararken Kaybolmak !


Ken Loach, yine bizlere kollektif hareketin sanattaki yansımasını sergiliyor. “Land and Freedom” dan sonra bir başka eseri olan”Looking for Eric” söz edilen bu kusursuz yapıt .Steve Evets ve Eric Cantona paylaşıyor filmin başrollerini.



Eric Cantona kendisini oynuyor filmde. Aforizmalarını düşürmüyor dilinden ve izleyiciyi fazlasıyla etkileyen Fransızcası ile İngilizce konuşurken ki Fransız aksanıyla. Steve Evets ise film de Eric Bishop adlı karaktere bürünüyor. Karakter, Cantona’nın sahadaki halinin tam tersi olarak sergileniyor. Yani Cantona ne kadar vahşi, yırtıcı, karşı konulmaz ve asi ise Eric Bishop karakteri de bir o kadar naif ve sakin bir görüntü çiziyor.

Fanatik bir Manchester United taraftarı olan Eric Bishop, halüsinasyonlar ve içtiği ot sayesinde her gece odasında “kral Cantona”yı ağırlıyor. Bu sahnelerde iliklerimize kadar işlenen bir mesaj var aslında. Futbol fena halde şizofreni içerir. Hangimiz sokakta futbol oynarken, top ayağımızdayken bir efsanenin adıyla şizofrenik oyunlar oynamamışızdır ki. İşte Eric Bishop da bu masalı kendi dünyasında yaşıyor.



İki kadın tarafından terkedilmiş ve iki eşinden olan iki ayrı oğluyla aynı evde yaşayan Eric Bishop, sorunlarına çare bulmakta büyük sıkıtılar yaşıyor. Ancak odasındaki, belki de beyninin her bir hücresini ele geçiren Cantona bir nevi onun İsa’sı oluyor. Eric Bishop’un sorunlarını ortadan kaldırmasında, çocukları ve eski eşiyle yaşadığı sıkıntıları atlatmasında Cantona’nın ilahi varlığı ve gücü yardımcı oluyor.



Futbol ve hayat ilişkisinin fazlaca iç içe olduğu, ve bittiğinde keşke baştan hiç izlememiş gibi izlemeye başlasam denilen ender filmlerden “Looking for Eric”. Bazen kendinizi br futbolcunun yerine koyarak, zorluklara gelişine bir dömivoleyle karşılık verebiliyorsunuz. Bazen ayağımıza gelen fırsatları adeta yağmurlu bir havada ayağımızın altından kaçan top gibi kaçırabiliyoruz. Ancak tüm bunlar için söylenecek tek bir şey var. O da bir başka futbol-yaşam ilişkisi kuran “Dar Alanda Kısa Paslaşmalar” adlı filmden geliyor.

- Hayat fena halde futbola benzer...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder